Foto: Zissel Astrid Kjertum-Mohr 2017

Dansk succesdigter gør det igen

Den danske succesdigter Veronika Katinka, der med digtsamlingen “Klam i Korea” tog Danmark med storm, kommer nu med opfølgeren, der spås til at blive en endnu større succes.

Den nye digtsamling har fået titlen “Harm i Himalaya” og er ifølge digteren selv en samfundskritik, der peger på et meget personligt problem for digteren – nemlig ‘height-shaming’.

– “Jeg mærker dagligt de hånlige blikke, særligt fra mænd, når jeg går en tur gennem Strøget”, fortæller Veronika Katinka og fortsætter:

– “Jeg er et pænt stykke højere end gennemsnittet af danske kvinder, og det skaber store problemer i min hverdag. Tøj, sko og busture med manglende benplads er blot nogle af de udfordringer, jeg oplever.”

Men særlig de hånlige blikke fra mændene ønsker Veronika Katinka, at sætte fokus på.

Med digtet “Omnipotent Afmægtig”, forsøger hun at gøre op med den lille mand.

– “Det er særligt de mænd, der er mindre end mig, der ofte kommer med kommentarer vedrørende min højde. Jeg mener, at de udstiller deres egen utilstrækkelighed ved at råbe ting efter mig. Det er hårdt at stå model til, men fortæller mig også, at feministerne stadig har meget at kæmpe for – patriarkatet lever i bedste velgående”, fortæller Veronika Katinka.

Onlineposten har bedt musiker, debattør og ikke mindst erklæret feminist Henrik Marstal, om at læse digtsamlingen og udtrykke sine tanker vedr. emnet “height-shaming”.

– “Jeg bliver simpelthen så indigneret og skamfuld på mit køns vegne. Jeg er selv lav af højde og kunne da aldrig finde på at kompensere ved utilstedelige tilråb efter mennesker og særligt kvinder, der er anderledes end mig selv. Det er jo et udtryk for, at vi som mænd endnu ikke har forstået, hvor vigtig den kønslige ligestilling er i disse tider”, siger  Henrik Marstal.

– “Store og stærke kvinder er dem, der skal vise vejen ind i en ny tænkning, og det hilser jeg meget velkomment.” afslutter Henrik Marstal og vurderer, at “Harm i Himalaya” bliver et af de vigtigste værker i kampen for kønsligestilling i de kommende år.

Christian Jahnsen Forfatter