Foto: Gert S Laursen / Scanpix 2017

Danske skove overtages af fremmed edderkop. Tør du tage dit juletræ ind i stuen?

Den ene danske skov efter den anden overtages af en invasiv edderkop. Der er tale om hulhjuledderkoppen, som spreder sig som en steppebrand.

Du har måske selv set de overordentligt store spindelvæv, som for tiden pryder de danske skove. Det er især de stedsegrønne planter og træer, eksempelvis nåletræer og rododendron, som er hårdt ramt.

Edderkoppens indmarch på de danske skove gør juletræsproducent Lars Mogensen bekymret.

– “Jeg frygter, at jeg lider et stort økonomisk tab, da der selvfølgelig vil være mange familier, der fravælger et juletræ i år” siger Lars Mogensen til OnlinePosten.

Zoolog Bente Nielsen fra Danske Spindlerforskere trøster os med, at der ingen grund er til bekymring. “selvom hulhjuledderkopper laver nogle enorme spind, er der altså ingen grund til at aflyse julen, da edderkoppen ikke er giftig”.

Det er ikke sjovt at vågne op til et juletræ, som er helt viklet ind i spindelvæv, men der er mange ting, man kan gøre for at mindske risikoen for at få uønsket besøg i julen.

– “Det kan være en god ide at overveje, hvorvidt det er nødvendigt med et ægte grantræ, eller om man kan nøjes med en plastikudgave i år. Kan man ikke det, skal man kigge juletræet grundigt igennem, inden man køber det”, siger Bente Nielsen og fortsætter:

– “Det er især vigtigt at være opmærksom på at kigge på bagsiden af grenene og imellem selve nålene, da det er der, de sidder. Hvis man har mulighed for det, kan det være en god ide at købe et juletræ, som er produceret i Nordjylland, da der stadig ikke er observeret hulhjulsedderkopper nord for Limfjorden” fortæller Bente Nielsen.

Christian Jahnsen Forfatter