Foto: Karsten Schnack / Scanpix 2016

Danmark invaderes af ny flåt-art: Voldsomt aktiv om vinteren

Flåt-historier plejer at høre til mediernes tilbagevendende forårshistorier, men nu ser det ud til, at vi heller ikke kan vide os sikre om vinteren mere.

En ny art af flåter kaldet Ixodes Rexus har nemlig fundet vej over landets grænser og er blevet observeret i Draved Skov ved Løgumkloster i Sønderjylland. Det særlige ved arten af flåter er, at den, modsat de flåter vi ellers kender her i Danmark, primært er aktiv i vinterhalvåret, hvor den i skovene vil forsøge at hægte sig på vilde dyr eller mennesker.

Ixodes Rexus, som er en afart af den hyppige skovflåt, Ixodes Ricinus, kan – ligesom dens fætter – overføre sygdomsfremkaldende bakterier som eksempelvis borrelia. Den nye flåt-art kan ligeledes overføre den uhelbredelige Centraleuropæisk Hjernebetændelse, der har kostet flere mennesker livet.

Endnu er kun observeret få eksemplarer af Ixodes Rexus, men naturvejledere landet over beder folk være ekstra opmærksomme.

 

Christian Jahnsen Forfatter