Foto: Ron Ward / Scanpix 2017

Nyt forslag fra Radikale Venstre: Legaliser cannabis for de folkevalgte

Tiden er inde til en forsøgsordning, hvor folkevalgte politikere skal have lovlig adgang til medicinsk cannabis, hvis det står til Radikale Venstre. Blå blok er skeptiske, men åbne for forhandlinger.

For nylig lancerede den tidligere radikale minister, Manu Sareen, et sagsanlæg mod den danske stat for at få lovliggjort medicinsk cannabis. Det har givet genklang på Christiansborgs gange i en sådan grad, at Radikale Venstre nu stiller sig i spidsen for en ny forsøgsordning på området.

– “Vi mener, at man bør påbegynde en toårig forsøgsordning, hvor folkevalgte politikere lovligt kan benytte sig af cannabis i medicinsk øjemed, herunder behandling mod smerter, søvnbesvær, stress og generel mangel på livslyst,” siger Zenia Stampe, retsordfører i Radikale Venstre.

Manu Sareen fortalte i forbindelse med sagsanlægget mod staten, at han i sin tid som kirkeminister netop brugte cannabisolie mod stress og søvnbesvær, og oplevede stor gavn af det i sit arbejde som folkevalgt politiker.

– “Jeg fik simpelthen så mange gode idéer og generelt også en helt masse dejlig søvn. Det gjorde det også lettere for mig at lukke af for kritikken fra præsterne og de sure borgere,” forklarede han.

Små åbninger hos Venstre og Konservative

Forslaget fra Radikale Venstre møder naturligvis opbakning fra Alternativet og Enhedslisten, mens Venstre og Konservative er mere skeptiske. De vil dog ikke afvise, at de kan overtales til at stemme for.

– “Manu gjorde mange gode ting for folk som mig under sit virke som kirkeminister, og det tror jeg godt, vi delvist kan takke cannabis for,” siger Søren Pape, justitsminister fra Konservative. Han henviser til indførelsen af de såkaldte homovielser i de danske kirker, men understreger dog, at han på ingen måde går ind for kriminalitet.

– “De kriminelle skal selvfølgelig sidde i fængsel, de skal ikke sidde i byrådet,” påpeger han.

OnlinePosten fangede Venstres Esben Lunde Larsen per telefon sent lørdag aften, og han var ligeledes lidt lunken ved forslaget.

– “Vi kan ikke støtte forslaget i dets nuværende form, da der simpelthen ingen evidens er for, at cannabis skader naturen. Manu Sareen står mit hjerte meget nært, og han er en flot fyr, men forslaget skal tilbage på tegnebrættet,” lød det sandsynligvis fra Esben Lunde Larsen, der i telefonen kæmpede med at overdøve højlydt discomusik.

Christian Jahnsen Forfatter